Gemeentehuis Barendrecht (Binnenhof, gemeentehuisplein)

BARENDRECHT  – “Ondernemers verdienen meer waardering en minder regels in het aangeharkte rubberentegelparadijs”, zo sprak Marianne Zwagerman (ondernemer en schrijver) enige tijd geleden voor een goedgevulde zaal ondernemers uit Barendrecht. Wethouder Arnoud Proos (Economische Zaken) nodigde haar uit een dagje zijn plaats in te nemen.

Volgens Zwagerman laat het bedrijfsleven zich kapotreguleren door overheden en verzet het zich te weinig tegen marktverstorende maatregelen die vaak handenvol belastinggeld kosten. Geld dat volgens haar mede door diezelfde ondernemers wordt opgebracht, wat uiteindelijk leidt tot hogere kosten van arbeid en een slechtere concurrentiepositie. Maar bedrijven moeten zich ook meer inzetten voor hun omgeving, vindt Zwagerman. Zij moeten hun vestigingsplaats en hun land zien als hun tweede bedrijf, waarvoor zij ook verantwoordelijkheid dragen. Want dan kan de markt alles oplossen: schaarste van grondstoffen, klimaatverandering, mensen blijven voeden op een overbevolkte planeet, jongeren opleiden voor beroepen met toekomst. De overheid moet ondernemers daarin faciliteren. En ondernemers moeten zich actiever laten horen en zorgen voor impact.

Wethouder voor een dag

Wethouder Proos (Economische zaken) van Barendrecht was aanwezig bij dit betoog en daagde Marianne Zwagerman uit om een dagje zijn plaats in te nemen. Aan de ene kant om te laten zien dat Barendrecht welwillend en ondersteunend is richting het bedrijfsleven. Aan de andere kant om open te staan voor nieuwe inzichten, en te kijken wat de gemeente nog kan verbeteren en waar de overheid een stapje terug kan doen. Die uitnodiging nam Marianne aan. Op woensdag 29 mei zal wethouder Proos symbolisch zijn sleutels en dossiermap afgeven en neemt Marianne Zwagerman zijn functie over.

Barendrecht is een ondernemersgemeente. We hebben een sterk cluster van bedrijven in groente en fruit, en veel innovatieve bedrijven. We bieden veel werkgelegenheid aan de regio. Ik zie dat onze ambtenaren maximaal meedenken met wensen van ondernemers. Tegelijk sta ik open voor nieuwe inzichten. Ik wens Marianne veel succes.”, aldus de wethouder.

Ondernemen is een vak

Marianne Zwagerman: ‘Ik geloof dat ondernemen een vak is, maar ook dat politiek een vak is. Goede ondernemers hebben alle kwalificaties die ze ongeschikt maken voor de politiek, dus ze verspillen hun talent als ze het toch proberen. En de politiek moet niet ondernemen, maar wel het bedrijfsleven faciliteren. Als ze elkaar meer versterken dan tegenwerken kunnen we samen een beter land maken. Maar laten we beginnen in Barendrecht.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek



« | »