Echt Barendrechts bier: Vaanbrouwers maken speciaalbieren in eigen brouwerij op bedrijventerrein Vaanpark

BARENDRECHT – [Foto’s] Het heeft vele maanden voorbereiding gekost, maar sinds dit jaar worden er in een bedrijfsloods op bedrijventerrein Vaanpark zelf ontwikkelde speciaalbieren gebrouwen. Het team achter de ‘Vaanbrouwers’ is al sinds de zomer van 2017 bezig met het opzetten van een eigen brouwerij in Barendrecht.

Het team bestaat uit Ruud, Wim en Michael (foto): ieder van deze drie heren brengt een eigen specialiteit in de Barendrechtse bierbrouwerij: Wim heeft de technische kennis, Michael regelt het zakelijke deel en Ruud biedt de expertise op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe speciaalbieren.

Speciaalbier

De nieuwe brouwerij heeft inmiddels 8 soorten speciaalbieren (van 4.5% tot 11%) die ‘100% worden gebrouwen in Barendrecht‘. De flesjes zijn te koop in 3 winkels in Barendrecht: De Ridder wijn, bier en lekkernijen (Dorpsstraat), Boon’s supermarkt (Marijkesingel) en bij De Wijnkelder aan het Onderlangs. Ook zijn de Vaanbrouwers regelmatig op (bier)festivals te vinden met hun Vaanbieren.

Bierbrouwerij

Het plan voor een eigen bierbrouwerij begon enkele jaren geleden serieuze vormen te krijgen op een verjaardag. In de zomer van 2017 werd besloten om zelf een bier te gaan ontwikkelen. Een brouwerij werd opgetuigd in een loods op bedrijventerrein Vaanpark in Barendrecht en eind 2017 was het eerste eigen gebrouwen biertje een feit. Klaar was het bier nog niet, zo legt Ruud uit: Ze hebben verschillende recepten als basis gebruikt voor hun eigen Vaan Triple Bier. Op basis van deze experimenten is de smaak getest en goed genoeg bevonden om verder aan te gaan werken: De samenstelling van het bier werd in de maanden daarna gefinetuned: het koolzuurgehalte werd verbeterd en ook het schuim werd langzaam aan beter en beter. Dit gebeurde onder andere op basis van feedback tijdens proeverijen onder bierkenners.

Ruud is dé Vaanbrouwer die zich bezig houdt met het ontwikkelen van het bier. Hij zoekt bij het ontwikkelen van een bier naar de juiste balans, afhankelijk van het type bier dat wordt ontwikkeld: Hij wil zijn bier ontwikkelen als een culinair product, een speciaalbier met een beleving. Ruud: “Een bier waar je rustig voor gaat zitten of die je perfect kunt combineren met een maaltijd.

Opschalen

In de zomer van 2018 waren de recepten voor de eerste Vaanbieren gereed. De brouwerij begon steeds serieuzere vormen te krijgen, zo serieus dat de productie van 50 naar 240 liter ketels ging. Hierdoor moest de brouwerij ook gaan voldoen aan strengere vereisten, om de benodigde vergunningen te krijgen.

Ondanks deze serieuze opschaling zien de drie heren het brouwen nog steeds als een (serieuze) hobby. Zo wordt er iedere woensdagavond door een handjevol mensen gebrouwen door de brouwers samen met vaders, moeders, zussen, andere familieleden en/of vrienden. Bijna al het werk in de brouwerij gaat met de hand: van het samenvoegen van de ingrediënten en het vullen van de flesjes, tot het bottelen van de flesjes en het plakken van etiketten. Per keer worden er zo’n 500 flesjes geproduceerd uit de 200 liter tank. Voorlopig vinden de brouwers dit aantal voldoende.

Doorontwikkelen

Naast de productie wil Ruud ook de huidige bieren doorontwikkelen. Er blijven altijd verbeterpunten mogelijk, zoals bijvoorbeeld de kleur of smaak van het bier. Ook blijft de optie open om volledig nieuwe (seizoensgebonden) bieren te ontwikkelen. Een eerder experiment in de brouwerij heeft al geleid tot een bier met (onder andere) een whiskey smaak eraan.

Ben je zelf een speciaalbier fan of heb je een goed idee voor een nieuw te ontwikkelen bier? De Vaanbrouwers hebben aangegeven open te staan voor geïnteresseerden die hun eigen bier-ideeën tot werkelijkheid willen maken. Wie weet is het mogelijk om met jouw idee in de brouwerij te gaan experimenteren en tot een nieuw speciaalbier te komen.

Foto’s

Foto’s van ontwikkelingen vanaf september 2017 tot en met april 2019:



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen



« | »