Tuinders 1e Barendrechtseweg willen zich niet verenigen, gemeente stopt met volkstuin faciliteiten

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht stopt met een aantal faciliteiten voor de tuinders van het volkstuinencomplex aan de 1e Barendrechtseweg. Het volkstuincomplex aan de 1e Barendrechtseweg, tegen de grens met Rotterdam, werd in 1987 aangelegd, maar het vormen van een bestuur voor een vereniging wil al 30 jaar niet lukken.

Al in 1991 werd er door de gemeenteraad een besluit genomen om een vereniging op te richten voor de volkstuinen. “Mede omdat het beheren van volkstuinen geen kerntaak is van de gemeente“, aldus (de huidig) wethouder Schaap.

Volkstuinen

De gemeente is eigenaar van de parkeerplaats, de paden, het toiletgebouw en het hek. Wethouder Schaap: “Vanaf 1990 zijn er regelmatig tuinen verkocht. Op dit moment zijn bijna alle tuinen verkocht. De meeste tuinen zijn in eigendom van tuinders die woonachtig zijn in Rotterdam.” De gemeente heeft door het ontbreken van een vereniging o.a. kosten voor watergebruik niet kunnen doorberekenen aan de voormalige huurders/eigenaren.

Bestuur

Sinds 2016 zijn wij actief om een bestuur te vormen voor de op te richten vereniging. Voor die tijd was dit om meerdere redenen niet gelukt (o.a. cultuurverschillen tussen de tuinders en illegale activiteiten). Vanaf het begin was het oprichten van de vereniging een heel moeizaam traject. Een paar maanden geleden leek het erop of er een bestuur gevormd zou kunnen worden. Echter de inzichten van de beoogd bestuurders liepen zeer uiteen, waardoor uiteindelijk de beoogd bestuurders zich hebben teruggetrokken“, aldus wethouder Schaap.

Water, toilet en parkeerplaats

Wethouder Schaap: “De meeste tuineigenaren willen zich niet verenigen, er is eenvoudigweg geen draagvlak“. De gemeente heeft nu besloten om een aantal faciliteiten voor het volkstuincomplex af te sluiten. Zo zal het water niet meer worden aangesloten, wordt het toilet weggehaald, het naastgelegen parkeerterrein wordt openbaar terrein (ipv alleen een parkeerplek voor de volkstuinen) en de gemeente stopt met het ophalen van het afval van de tuinders. Deze zullen het afvoeren van afval nu zelf moeten regelen.

De opbrengsten van de verkoop van de laatste tuinen zullen worden gebruikt om het verwijderen van de faciliteiten te kunnen financieren.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »