BARENDRECHT – [Foto’s] Vanavond (Vrijdag 9 november 2018) zijn Ben Vaandrager, Cor Leenheer en Aad van Bakel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Alle drie brandweervrijwilliger. Zij ontvingen deze Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Van Belzen.

Dit gebeurde tijdens een korpsavond van de brandweer. De heren ontvingen de Koninklijke Onderscheiding voor hun jarenlange, vrijwillige inzet voor de brandweer in Barendrecht.

Ben Vaandrager

Ben Vaandrager is al ruim 40 jaar brandweervrijwilliger. Meer dan 30 jaar als chauffeur en pompbediener en ook meer dan 30 jaar inzetbaar op de VC/MCU (Verbindings-commandowagen en Mobiele Commando-unit). Hij is momenteel actief bij de afdeling Veilig Leven: hij geeft voorlichting en voert woningchecks uit in Barendrecht.

Jarenlang deed hij dit alles naast een drukke baan als eigenaar van een supermarkt. Sinds zijn pensioen gaat hij wekelijks naar oefeningen, evenementen en inzetten met de VC en MCU. Ook is hij elke week in touw om de kazerne en de voertuigen te onderhouden. Daarnaast is hij bestuurslid van de personeelsvereniging. In het verleden heeft hij deze rol ook vervuld. Hij was de drijvende kracht achter allerlei activiteiten en uitjes voor het korps. Ook nu weer kan de personeelsvereniging rekenen op zijn tijd en energie en staat hij altijd klaar.

Ben Vaandrager deelt zijn kennis van de brandweer graag met jonge mensen. Zo is hij werkbegeleider van nieuwe (aspirant) brandwachten en geeft hij regelmatig voorlichting over brandveiligheid, rondleidingen voor schoolklassen en vuurwerkvoorlichting aan kinderen van groep 8.

Cor Leenheer

Cor Leenheer is al ruim 41 jaar vrijwilliger bij de brandweer. Meer dan 30 jaar als chauffeur en pompbediener en instructeur voor de tankautospuit. Ook is hij al meer dan 30 jaar inzetbaar op de VC en MCU en is hij opleider voor deze voertuigen.

Nadat hij met pensioen is gegaan gaat ook hij wekelijks naar oefeningen, evenementen en inzetten met de VC en MCU. Ook Cor Leenheer spant zich wekelijks in om de kazerne en voertuigen te onderhouden. Hij zet alles opzij voor de brandweer.

Sinds kort is hij ook grafisch plotter in het Regionaal Operationeel Team. Vanwege zijn achtergrond in de telefonie is zijn rol als instructeur voor de VC/MCU hem op het lijf geschreven. Hij heeft menig brandweerman voor deze voertuigen opgeleid. In de jaren 70’ was hij vrijwilliger bij de Kracht en Vlugheid Gym, in het bestuur en als instructeur.

Aad van Bakel

Aad van Bakel is al ruim 25 jaar bij de vrijwillige brandweer. Hij heeft een aantal jaar vanuit de afdeling Brandveilig Leven voorlichting gegeven en woningchecks uitgevoerd in Barendrecht. Hij staat al een kwart eeuw elke dag en nacht klaar voor de brandweer.

Door zijn technische kennis als timmerman was hij de ‘ideale brandweerman’. Tegenwoordig zet hij zich elke maandagavond in om oefeningen uit te zetten voor het korps. Tijdens incidenten op de openbare weg was Aad van Bakel altijd druk in de weer om het verkeer te regelen, dit deed hij zeer vakkundig.

Naast zijn brandweerwerk is hij op meerdere fronten vrijwillig actief geweest. Zo is hij lange tijd EHBO-er geweest en heeft hij zich ook jarenlang op Tweede Kerstdag ingezet voor het Kerstdiner in Borgstede, voor mensen die met Kerst alleen zijn. Ook gaat hij zich inzetten voor de jeugdbrandweer, om kinderen op te leiden en te begeleiden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »